Mostar je smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Grad je ime dobio po čuvarima mosta (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Stari grad u Mostaru je zanimljiv po svojim uskim ulicama punim života. U njemu se nalazi mnoštvo ugostiteljskih objekata i obrta s tradicionalnom ponudom. Tu se nalazi i mnoštvo kulturno- povijesnih i vjerskih objekata kao što Stari most, Kriva ćuprija, Karađozbegova džamija, Turbe, Hamam, gradsko kupatilo, i stara pravoslavna crkva.

Razmišljati o Mostaru a instiktvno ne zamisliti sliku Starog mosta, gotovo je nemoguće, pogotovo znajući da je ovo kameno remek djelo spomenik po kojem je grad Mostar i dobio ime i koji simbolično, u sebi nosi mnoga znaćenja.

Neimar Hajrudin učenik poznatog arhitekte Sinana (smatran za oca klasične Otomanske arhitekture), konstruisao je most 1566 godine. Sastoji se je od izbočenog luka sa otvorom od 27 metara, širine od 4 metra i dužine od 30 metara. Izdiže se ljeti oko 25 metara iznad maksimalnog nivoa vode. Sa bočnih strana most povezuju dvije utvrđene kule, Halebija kula sa desne obale i Tara kula sa lijeve obale rijeke Neretve. Obe kule datiraju iz 17 stolječa.

Nakon obnove 2004. godine Stari most i Stari grad su uvršteni na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.